2012. február 16., csütörtök

Mosható pelenka kisokos röviden (tárolás, mosás, szárítás)


Mosható pelenkák kezelése, tárolása, mosása praktikus tanácsokkal
Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik ez elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végignézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.
Vegyük tehát sorban, mit kell tudni a szennyes pelenkák tárolásáról, mosásáról, kezeléséről, ami elsőre túl soknak tűnhet, de aki ilyen pelenkákat használ, tudja, nem kerül sokkal több időbe, energiába.
Tárolás:
Célszerű erre a célra kinevezett fedeles vödörben, szárazon, vagy nedvesen, külön a pisis és kakis pelenkákat tárolni. Kétfajta tárolás létezik, a száraz és a nedves.
Nedves tárolásnál engedjünk a vödörbe vizet, majd egy kevés 10-15%-os ecetet is tegyünk bele, ugyanis az ecet fertőtlenít. Az esetleges szagok megszüntetésére cseppenthetünk a vízbe teafa olajat, mely fertőtlenítő és gombaölő hatású is egyben, valamint elveszi az esetleges szagokat.
Az száraz tárolásnál nem kell a vödörbe vizet tennünk, hanem a használat után, egy gyors öblítést követően csak beledobjuk a pelenkát a vödörbe. Itt is használhatunk pár csepp teafa olajat. Természetesen egyben is lehet tárolni őket, öblítés után így vegyítve is várhatják a mosást. Mindkét esetben a pelenkákat szedjük részeire, vagyis a betéteket, egyéb tartozékokat (kakifogó, szárazontartó) vegyük ki a pelenkából. Bambusz pelenkáknál ügyeljünk arra, hogy ne nagyon tároljuk ecetes vízben, mert nem tesz jót neki, illetve némelyik pul textil sem bírja az ecetet hosszú távon. Addig így maradhatnak a pelenkák, míg ki nem mossuk őket. Mosni 3, maximum 4 naponta érdemes, addig általában összegyűlik egy mosógépnyi adag.
Mosás:
-         Mosás előtt a tépőzárakat zárjuk össze, ha tépőzáras pelenkákkal van dolgunk, mert ha nyitva maradnak, akkor beleragad a textilszálakba, és roncsolhatja a pelenkákat mosás közben.
-         40 és 60 °-on egyaránt moshatjuk, ennél magasabb hőfok nem szükséges, de mindig vegyük figyelembe a gyártó utasításait is, mert nem minden pelenkát lehet 40 °-nál nagyobb hőfokon mosni.
-         Mindenképp olyan mosószerrel mossunk, aminek 5 % alatt van a szappantartalma, ugyanis a szappan eltömítheti a pelenkák anyagát, így kevesebb nedvszívásra lesz képes. Nagyon jó dolog a mosószóda, ami teljesen lebomlik, így nem terheljük a környezetünket, és mosóereje is akkora, mint más mosószernek, viszont sokkal pénztárcakímélőbb. A mosható pelenka üzletek, webáruházak kínálnak többféle környezetkímélő mosószert, ezeket is bátran alkalmazhatjuk. Öblítő használatát mellőzzük, mivel az öblítőben található anyagok bevonatot képeznek a szöveten, így csökkenhet a pelenka nedvszívó képessége. Tökéletes öblítő helyettesítő az ecet, mely szintén lebomlik, fertőtlenít. Nem lesz a pelenka ecetszagú mosás után, de ha kellemes illatot szeretnénk, adjunk az ecethez egy kis levendula olajat, vagy mosóparfümöt. Jól bevált a mosásnál a fél adag mosószóda és fél adag folyékony mosószer keveréke is. Használható még alkalmanként fertőtlenítő öblítő is, ezt lehet 5-6. mosásnál használni, de egyébként az ecet önmagában is elég a fertőtlenítésre. Tehetünk még teafaolajat a mosáshoz a fertőtlenítés érdekében.
-         Fehérítőt se használjunk, ugyanis irritációt okozhat, de a mai mosószerek általában jó munkát végeznek, és nem nagyon maradnak foltok. Ha mégis megmaradnak, mosás előtt bedörgölhetjük őket mosószappannal vagy marha epe szappannal, melyek kiváló folttisztító hatásúak. Foltokra kiválóan alkalmazható a Nátrium-perkarbonát, ami nagyon jó fehérítő, és nem utolsósorban környezetkímélő. Még a beszáradt, régi foltokat is kiveszi. Ebben is áztathatjuk a pelenkákat mosás előtt, ha makacs foltok támadták meg.
Szárítás:
-         belsejükkel kifelé teregessük a pelenkákat
-         ha megtehetjük, akkor lehetőleg szabad levegőn szárítsuk. Az esetleges foltok eltávolítására kiválóan alkalmas a napocska, mely ilyen esetekben csodákra képes. Természetesen az sem gond, ha bent száradnak a lakásban.
-         Száradás után egy kicsit megdörgölhetjük őket, hogy puhábbak legyenek
Mosható pelenka használatánál nem kell popsikrémet használni, mivel nincs olyan anyag a pelenkában, ami elszívná a baba bőrétől a nedvességet. Másrészről pedig olyan bevonatot képez a pelenka felületén, ami eltömíti azt, így nem lesz megfelelő nedvszívása a pelenkának. Ha mégis szükség van a krém használatára, vékonyan használjuk. Vannak babák, akiknek ennek ellenére igényli a bőrük a krémezést, mosható pelenka ide-vagy oda. Ilyenkor használjunk papírbetétet, hogy ne közvetlenül a pelenka felületére kerüljön a krém.
Lehet a pelenkabelső felületére papírbetétet helyezni, vagy erre a célra használt textil kakifogót. Ezek ugyanis segítenek abban, hogy ha kaki kerül a pelusba, a papír, vagy textil kakifogó nem engedi, hogy a pelus durván beszennyeződjön. Anyatejes kakinál ez igen hasznos lehet. Azonban nem kell drága pénzeket költeni kifejezetten erre a célra ajánlott papírbetétre, hanem a nedves popsitörlőt használat után ki lehet mosni, és száradás után ezt lehet bevetni. A jobb minőségűek kb. 10 mosást simán bírnak. A kereskedelmi forgalomban kapható kakifogó papírok is bírnak néhány mosást, tehát azok is takarékosak. Ezeket bele lehet a tartalmával együtt dobni a Wc-be, az újrahasznosítható popsitörlőknél azonban vigyázni kell, mert azok nem esnek szét, így eldugíthatják a wc-t.
Lehet régi lepedőt, pólót (csak természetes textília legyen) felszabdalni kisebb darabokra, és ez is jó szolgálatot tesz.
Vegyük akkor részletesen a különféle pelenkatípusok kezelését:
All in One (AIO) nadrágpelenka
Ezekhez a pelenkákhoz nem kell nedvességzáró külsőt használni, mivel a pelenka külső része poliuretánnal laminált (pul) textilanyag, ez biztosítja a nedvességzárást. Ehhez van hozzávarrva a pelenka belső fele, mely bőrbarát anyagból készül. Ez lehet mikropolár, bambusz, egyéb pamut anyag. Ez az a pelenkarendszer, aminél minden egyben van. Nagyszülő és apabarát pelenkának is szokták nevezni, ugyanis ahogy levesszük a szárítóról, már mehet is a babára, nem kell semmit sem belerakni.
-Az ecetes vízben való áztatást kerüljük, mivel az ecet károsíthatja az anyagot, inkább szárazon tároljuk.
- Mosás 40, 60 °-on. Ha tépőzáras a pelenka, ügyeljünk rá, hogy mosásnál a tépőzárak egymásba legyenek kapcsolva.
-         Folt esetén a belső felét megdörgölhetjük folttisztító szappannal.
-         Az ecetes vízben való áztatást kerüljük, mivel az ecet károsíthatja az anyagot, inkább szárazon tároljuk.
PUL pelenka külső
Ez a pelenka nedvességzáró funkciót lát el. Használhatjuk nadrágpelenkákkal,kontúr pelenkákkal,  prefoldokkal, különféle betétekkel kombinálva. Teljesen bababarát anyag, légáteresztő.
-    Az ecetes vízben való áztatást kerüljük, mivel az ecet károsíthatja az anyagot, inkább szárazon tároljuk, ha mosásra kerül a sor.
-         Mosás 40, 60 °-on. Ha tépőzáras külsővel van dolgunk, ügyeljünk rá, hogy mosásnál a tépőzárak egymásba legyenek kapcsolva! Ha nincs a pelenkának visszahajtó tépőzárja, akkor simán tépőzárazzuk be. A külsőket elég akkor mosnunk, ha esetleg kifolyt a pelenka tartalma, és megfogta azt. Pelenkacserénél áttörölgethetjük citromolajjal, teafaolajjal, (ezek fertőtlenítő hatásúak, ugyanakkor nem roncsolják az anyagot) azonban ez sem szükséges minden alkalommal.
Nadrágpelenka belső
- Tárolás szárazon, vagy nedvesen. Bambusz pelenka esetében kerüljük a nedves tárolásnál az ecetet.
-         Mosás 40, 60 °-on, de némelyik bambusz textilanyagnál nem ajánl 60°-ot a gyártó. Itt is ügyeljünk, hogy tépőzárak esetén azok be legyenek zárva. Folttisztításra használhatjuk a folttisztító szappant, esetleg Nátrium-Perkarbonátot.
Prefoldok
Ezek a pelenkák szinte mindent bírnak mosásnál, tárolásnál, de persze azért vegyük figyelembe a gyártó által előírtakat.
AI2 pelenka
Ez a pelenka, mint a neve is mutatja, 2 részből áll, van maga a pelenka és a hozzá tartozó nedvszívó betét. Ide sorolhatóak a különböző zsebes pelenkák is.
-A mosás előtt ezeket a pelenkákat szét kell szedni darabjaira.
-A zsebes pelenkákat általában 40°-on ajánlott mosni, de ha néha 60°-on is kimossuk őket, semmi bajuk nem lesz.
Gyapjúkülső kezelése, lanolinozása
A gyapjú külső használata praktikus lehet éjszakára, de sokan napközben is ezt részesítik előnyben, mivel természetes anyag, jó légáteresztő, tehát nem fülled bele a baba popsi.
Sokan azonban megijednek a gyapjú hallatán, úgy vélik, esetleg meleg lehet nyáron, szúrja a babát, stb. A gyapjú egyik jó tulajdonsága, hogy nyáron hűt, télen fűt, a legtermészetesebb anyag. (A barikának sincs melege nyáron, télen pedig nem fázik J)
Szúrni nem szúr, mert megfelelő kidolgozású anyag kerül feldolgozásra.
Tehát nem kell megijedni tőle, a kezelése sem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.
A gyapjú külső is vízzáró feladatot lát el, azonban ez csak úgy működik, ha lanolinozzuk
A gyógyszertárban lehet kapni lanolint, ezzel végezzük a műveletet.
Fontos, hogy a gyapjú mosásához soha ne használjunk 30°-nál melegebb vizet, mert nagyobb hőfoknál a gyapjú zsugorodik.
Gyapjú lanolinozása lépésről-lépésre:
- Öblítsük ki a gyapjú külsőt langyos, samponos vízben, vagy gyapjú mosószerrel. Lehet sima babáknak való fürdetőben is.
-         Engedjünk egy kis lavórba forró vizet, tegyünk hozzá egy pici sampont/fürdetőt, majd egy evőkanálnyi mennyiségű lanolint tegyünk bele, és várjuk meg, míg elolvad. Keveréssel rásegíthetünk az egyenletes eloszlatásra.
-         Várjuk meg, míg a víz lehűl 30°-ra (kézmelegre)
-         Ezután tegyük bele a gyapjú külsőt, és jól nyomkodjuk bele, majd hagyjuk állni a vízben egy éjszakán át, kb. 9-10 órát
-         Az idő elteltével láthatjuk a fehéres „bevonatot” a külsőn. Vegyük ki a vízből és nyomkodjuk ki belőle a vizet. Csavarni tilos, kifejezetten nyomkodni szabad csak. Mikor a víz nagy része kijött, hajtogassuk bele egy törülközőbe, és azon keresztül is nyomkodjuk át.
-         Teregessük ki jól szellőző helyre, de ne tűző napra. Fűtőtestre se tegyük. A legjobb a szabad levegő.
-         Száradás után adhatjuk is a babára
Ha esetleg lanolinozás után vannak olyan részek, amik átengedik a nedvességet, akkor ismételjük meg újra a műveletet, de most ne öblítsünk előtte, hanem egyből áztassuk a lanolinba. Kell egy pár alkalom, hogy tökéletesen működjön a külső.  Elég egy hónapban 1x kimosni, használat után csak tegyük jól szellőző helyre, majd használhatjuk megint. Természetesen ha szennyeződés kerül rá, akkor mossuk ki, de csakis a leírt módon. Mosás után mindig be kell lanolinozni, mert mosással kioldódik a lanolin.

2 megjegyzés:

  1. Krisz, többféle PUL nem bírja a 60 fokot sajnos. Felhólyagosodik tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi hogy szóltál :) Ez a kezelés általánosságban az általam készített pelusokra vonatkozik, onnan lett átültetve, de meg fogom jegyezni, hogy létezik ilyen is. (Én eddig jó minőségű, 60 fokos mosást is bíró pelusokat varrtam.)
      A frottír PUR pl. 95 fokon is mosható.

      Törlés